Hoppa till sidans innehåll

Så här spelar du


Kortfattade regler
För att vinna en match ska man vinna två set. Det kan alltså hända att man måste spela ett tredje set för att få fram vem som vinner en match. Den spelare/det par som först får 21 poäng har vunnit ett set. Dock gäller att om det skulle bli 20 lika, så måste en sida vinna med två bollar. Man kan dock allra högst spela till 30 poäng. Ett set kan alltså vinnas med 30-29. Poäng utdelas efter varje spelad duell.

 

Badmintonbanan

 

Serve
Det finns ett flertal regler om hur en korrekt serve ska utföras. De viktigaste reglerna är följande:
1. Bollen måste i serveögonblicket träffas klart under servarens midja.
2. Rackethuvudet måste peka helt eller snett nedåt golvet när man slår serven.
3. Serven skall genomföras med en rörelse utan stopp.
4. För att vara godkänd måste bollen nå eller gå förbi främre servelinjen (se skiss) och hamna inom respektive serveruta.

 

Singelspel
Den som ska börja serva i en match ställer sig i höger serveruta och servar diagonalt. Varken servare eller den som tar emot serven får stå på någon linje. Om servaren har 0, 2, 4, dvs jämn poäng, servar spelaren från höger ruta och vid ojämn poäng (1, 3, 5 osv) servar spelaren från vänster ruta. Vid singel används de inre sidolinjerna och de bakre kortlinjerna både vid serve och under spel (se skiss).

 

Dubbelspel
I badminton spelar man herrdubbel, damdubbel och mixeddubbel. Reglerna är exakt lika för alla tre kategorierna. Före varje set bestämmer man inbördes vem som ska börja att serva och vem av motståndarna som ska ta emot serven. Det är bara servaren och mottagaren som måste stå inne i sina respektive serverutor. Deras partners får stå var som helst bara man inte skymmer eller hindrar motståndarna. I dubbelspel används de yttre sidlinjerna och de bakre kortlinjerna, förutom vid serve då den inre kortlinjen gäller (se skiss för servelinje i dubbel).

 

Klicka här för skisser hur man servar och byter rutor vid olika poängställningar under en match.

 

Uppdaterad: 08 JUN 2016 02:38 Skribent: Ola Blomkvist

 lbmk fACEBOOK

 

 

 

ABB

bilmetro-logo

 Loxodonta AB Logo

 

 Vinylverkstan

 

SISU_Webb_IF_190X190_samverkan

Postadress:
Ludvika BMK - Badminton
Bilvägen 6
77142 Ludvika

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info

test