Hoppa till sidans innehåll

Skatteregler


SKATTEREGLER

Inledning
Fr o m 1 januari 2004 har förutsättningarna för skattefri motion och annan friskvård förtydligats och förenklats genom att vissa villkor för skattefriheten har slopats. Motionen och friskvården behöver inte längre utövas i arbetsgivarens egna lokaler, i förhyrda lokaler, enligt abonnemang eller vara av kollektiv natur.

Det avgörande för skattefriheten är att motionen och friskvården riktar sig till hela personalen, är av enklare slag och av mindre värde samt inte får bytas ut mot kontant ersättning. Det är själva förmånen av motionsaktiviteten som kan vara skattefri.

Om arbetsgivaren i stället t ex tillhandahåller en motionscykel till en anställd i bostaden blir det däremot en skattepliktig förmån.

 

Vad är enklare slag?
Exempel på skattefri motion är gymnastik, styrketräning, spinning, bowling, racketsporter som bordtennis, tennis, badminton eller squash, lagsporter som volleyboll, fotboll, handboll och bandy.

Sporter som kräver dyrare redskap eller kringutrustning som golf, segling, ridning och utförsåkning räknas inte hit. Dessa sporter blir skattepliktiga om arbetsgivaren bekostar utövande eller utrustning.

Även sådana friskvårdsaktiviteter som t ex tai chi, qi-gong, kostrådgivning och information om stresshantering kan vara skattefria.

Även andra aktiviteter av liknande slag, t ex enklare former av motionsdans som bugg, folkdans, squaredance och jazzdans etc. kan således godtas om övriga förutsättningar för skattefrihet för personalvårdsförmåner är uppfyllda. Kravet på att massage måste klassas som rehabilitering för att bli skattefri har nu tagits bort. Detta innebär att arbetsgivaren kan erbjuda alla sina anställda massage som skattefri förmån.

 

Vad är mindre värde?
Det finns ingen fastställd beloppsgräns hur mycket en skattefri motions- eller friskvårdsförmån högst får kosta.

Enligt Regeringsrättens dom den 12 juli 2001 (mål nr 5762-1998) kan ett årskort till en aktivitets-/motions-anläggning vara en sådan skattefri personalvårdsförmån av mindre värde som är undantagen från skatteplikt.

Ett årskort till gängse pris på orten är normalt skattefritt. Det viktiga är att motionen är av sådant enkelt slag som angetts ovan.Det går också att ha två motionskort på två olika motionsanläggningar, under förutsättning att motionen är av enklare slag och kortens sammanlagda värde inte överstiger kostnaden för den dyraste motionsaktiviteten som accepteras på orten.

 

Vad menas med att motionen ska rikta sig till hela personalen?
Skattefriheten förutsätter att motions- eller friskvårdsförmånen riktar sig till hela personalen. Det innebär att erbjudandet ska omfatta samtliga anställda oavsett anställningsform, således även korttidsanställda, vikarier m.fl. Detta framgår också av Regeringsrättens dom den 12 juli 2001 (mål nr 5762-1998) .

 

Bruttolöneavdrag och motionsförmån?
Går det att kombinera bruttolöneavdrag och motions- eller friskvårdsförmån?

- Nej. Det går inte med bibehållen skattefrihet att kombinera en sådan förmån med bruttolöneavdrag. Förmån av fri motion eller friskvård är en personalvårdsförmån och enligt 11 kapitlet 11 § inkomstskattelagen får som personalvårdsförmån bl a inte räknas förmåner som den anställde får byta ut mot kontant ersättning.

Läs mer på Skatteverkets hemsida - Klicka här

Uppdaterad: 02 FEB 2009 07:31 Skribent: Ola Blomkvist

 lbmk fACEBOOK

 

 

 

ABB

bilmetro-logo

 Loxodonta AB Logo

 

 Vinylverkstan

 

SISU_Webb_IF_190X190_samverkan

Postadress:
Ludvika BMK - Badminton
Bilvägen 6
77142 Ludvika

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info

test